maandag 11 juli 2011

Beeld verplaatst door Joost Zwagerman

Zwagerman gastconservator in Museum Meermanno

Beeld verplaatst door Joost ZwagermanOp woensdag 3 maart 2010 opende Rudi Fuchs in Museum Meermanno, Huis van het boek te Den Haag, de tentoonstelling Beeld verplaatst, samengesteld door gastconservator Joost Zwagerman. Bij deze gelegenheid presenteert uitgeverij De Arbeiderspers het gelijknamige boek, met daarin gedichten van Zwagerman die hij in de loop van de jaren schreef bij het werk van veertien Nederlandse beeldend kunstenaars. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Remco Campert.

Een ode aan het kijken

Joost Zwagerman werkt vaak samen met beeldend kunstenaars. Onder het motto 'Een ode aan het kijken' is in deze tentoonstelling zijn poëzie te zien in samenhang met het werk van veertien kunstenaars. Joost Zwagerman ontving in 2008 de Gouden Ganzenveer. Museum Meermanno biedt de laureaat van de Gouden Ganzenveer aan als gastconservator betrokken te worden bij een tentoonstelling. Zwagerman was in 2010 ook de auteur van het Boekenweekgeschenk. De 75ste Boekenweek vond van woensdag 10 t/m zaterdag 20 maart 2010 plaats. Het museum was in de Boekenweek gratis toegankelijk.

Kunstenaars en schrijver

AI bij de eerste publicatie van Zwagermans gedichten in het tijdschrift Maatstaf (1986) werden deze samen met beeldend werk afgedrukt: in dit geval van Brecht (Swaanswijk). Er zijn meer publicaties te zien, onder meer de lijvige bibliofiele uitgave De Nomade, die hij in 2000 samen met Pieter Bijwaard en Harald Vlugt maakte en waaraan een groot aantal kunstenaars en schrijvers meewerkten. Ook bij werk van Rob Scholte, Sandra Derks, Hans Op de Beeck, Aldert Mantje en Mariene Dumas maakte Zwagerman poëzie. Het gaat in dit samenspel tussen beeld en tekst niet om eenrichtingsverkeer. Soms inspireert het gedicht het beeldend werk, soms andersom.

Fotografie

Bij latere samenwerkingsverbanden treedt de fotografie meer op de voorgrond, zoals bij het gedicht 'Alles sal reg kom', dat Zwagerman maakte bij een foto van Rineke Dijkstra en dat hem deed denken aan het meisje van Verspronck, een beroemd portret uit de collectie van het Rijksmuseum. Daarnaast zijn er foto's te zien van Paul Blanca, Koos Breukel, Charlotte Dumas en Erwin Olaf.

Tentoonstelling

Museum Meermanno, Den Haag
Van 4 maart t/m 30 mei 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten